کلوت شهداد
می دانم که بسیار از کویر و زیبایی هایش، از شب ها وآسمان پر ستاره اش و… شنیده ای!!
اما امروز برایت منطقه ای عجیب و حیرت انگیز را معرفی خواهم کرد، که هزاران بار گفتن و شنیدن درباره اش کم است و باید راهی سفر شد و از نزدیک آن را ببینی.
پس هر آنچه هست ونیست را فراموش کن و دل را روانه سفری لذت بخش و متفاوت کن؛ تا باهم به یکی از #زیباترین کویرهای ایران و البته جهان که می گویند یکی از گرمترین نقاط روی زمین است، سفر کنیم.
اینجا، آسمان و زمین رنگ و بوی دگر دارند؛ باید برای یکبار هم که شده طلوع و یا غروب خورشید را در کَلُوت شهداد ببینی تا زیبایی بی حد و حصر کلوت را با عمق جان درک کنی.
کوله بار سفر را به مقصد استان کرمان می بندیم ، از آن جا به شهر شهداد و سپس به یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی آن می رویم.
دستت را به دستان ما بسپار، تا سفری فوق العاده در کلوت شهداد را تجربه کنی.
تارخچه شهداد
شهر باستانی شهداد قدمتی ۶۰۰۰ ساله دارد و در سال ۱۳۴۷ خورشیدی توسط کاوشگران سازمان میراث فرهنگی ایران کشف شد. در گذشته شهداد “خبیص” نامیده می شد و مرکز ایالت آراتا محسوب می گردید.
برخی از باستان شناسان شهداد را همان شهر گمشده سومری آراتا می دانند. براساس متون سومری، آراتا سرزمینی بود در شرق انشان. بر مبنای اکتشافات حاصل از تحقیقات باستان شناسان، ثابت شد که آراتا همان شهداد کرمان می باشد.
شهداد شهری پر از درختان خرما و باغ های مرکبات در 87 کیلومتری شمال شرق شهر کرمان است.شهداد یکی از شهرهای مهم باستانی می باشد که پیشینه آن به شش هزار سال پیش می رسد و نام قدیم آن “خبیص ” بوده است. شهداد قدیمی ترین پرچم فلزی جهان را در دل خود جای داده بود که پس از کشف، به درفش شهداد مشهور شد.کلوت شهداد
جاذبه های طبیعی و تاریخی این منطقه بسیارند از جمله جاذبه ی طبیعی و شگفت انگیزی که در در شمال شرقی این با شهر قرار دارد و لقب یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی بکر ایران و حتی جهان را از آن خود کرده است ، این جاذبه کَلوت شهداد نام دارد .
در نزدیکی شهداد، «نبکا» ها (گلدانهای کویری) وجود دارد که گاه طول آنها به 10 متر می رسد؛ در حالی که بلندترین نبکاهای صحراهای افریقا 3 متر طول دارند.
شهر افسانه ای کلوتها 11 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و فاصله اش با شهداد تنها 40 کیلومتر است؛ و حدود 20 هزار سال قبل، با فرسایش آبی و بادی، به وجود آمده است. در کویر شهداد، 100 هکتار نمکزار به شکل جوشش تخم مرغی وجود دارد که در هیچ جای دنیا مشابه آن نیست. در محدوده ای 30 هزار کیلومتری، در دل لوت، هیچ حیاتی وجود ندارد. شاهد این ادعا جسد سالم گاوی است که در زمستان سال 1365 در کویر لوت تلف شده است. پس از گذشت 15 سال از آن زمان، جسد این گاو – در حالی که براثر نور شدید آفتاب خشک شده بود – بدون هیچ تغییری پیدا شد.
کَلوت ها | کویر شهداد
سفر به قلمرو کلوت ها،جایی که هر لحظه زمین در سایه و روشن آفتاب، رنگی متفاوت به خود می گیرد و مناظر تماشایی آن حیرت برانگیزند. جایی که بشر دخل و تصرفی درآن نداشته و به همین جهت است که کلوت را به عنوان یکی از زیباترین جلوه های هستی و طبیعت می شناسنند.
قبل از ورود به قلمرو زیبای کلوت ها تعریفی کوتاه از کلوت داشته باشیم :
“کلوت به برجستگی های میان شیارهای U شکل در مناطق بیابانی می گویند و از دو کلمه کل و لوت تشکیل شده؛ لوت که همان کویر معروف است و کَل نیز به معنای آبادی و شهر است.”
کلوت ها از بزرگترین عارضه های طبیعی دنیا هستند که در حدود ۴۰ کیلومتری شمال شرق شهداد واقع شده اند. کلوت شهداد طولی در حدود ۱۴۵ کیلومتر و عرضی در حدود ۸۰ کیلومتر دارد.
زمین پوشیده از ماسه بادی که در برخی قسمتها رس لائی و رس، فاصله میان کلوت ها را پوشانده است.
باد و آب مهمترین عامل شکل گیری این سازه های زیبای طبیعی هستند؛ که مهمترین باد، بادهای ۱۲۰ روزه سیستان است که دیوراه های کلوت را می فرساید و عامل مهم دیگر رود شور می باشد. رود شور تنها رودی است که به صورت دائمی در دل کویر لوت در تمام طول سال جریان دارد. سرچمشه رود شور از کوه های شمال غرب بیرجند است و مسیر پر پیچ و خم ۲۰۰ کیلومتری را در دل کویر می پیماید و مسیرش در نهایت به کوه نمک سریا و معدن نمک شهداد پایان می گیرد.
همانطور که از نام این رود بر می آید آب رود شور است و دلیل آن هم گذر از بسترهای شور و نیز تبخیر شدن آب آن است که سبب بالا رفتن غلظت آب می شود تا جایی که در نهایت و قبل از رسیدن به معدن نمک آب رود شبیه به ماست می شود.